Les deportacions

Deportacions
Des de Westerbork surten regularment trens amb destí desconegut cap a l'Est. El 2 de setembre de 1944 es dóna a conèixer la llarga llista dels que hauran de partir al dia següent. En ella hi figuren els noms dels vuit amagats.
En la matinada del 3 de setembre de 1944 srut de Westerbork un llarg tren de càrrega. En cada vagó viatgen més de setanta persones. Entre els 1019 presoners jueus es troben els vuit amagats de la casa del darrera.
Després d'un terrible viatge de tres dies, arriben a Auschwitz-Birkenau.
A la mateixa andana d'Auschwitz-Birkenau, els homes són separats de les dones. Mèdics nazis divideixen als presoners en dos grups: els que, segons ells, encara poden treballar i els que són enviats directament a la càmera de gas.
Els vuit amagats hauran de realitzar treballs pesats. Al poc temps, Hermann van Pels ja no és capaç de fer-ho. Acaba en la càmera de gas.

 

 

A l'esquerra:Auschwitz
La porta d'entrada al camp de concentració de Auschwitz-Birkenau.

 

 

 

A sota: Andana d'Auschwitz-Birkenau.
En l'andana se separa als homes de les dones.

A la fi d'octubre de 1944, Ana i Margot Frank són traslladades d'Auschwitz-Birkenau a Bergen-Belsen.
La seva mare es queda en Auschwitz-Birkenau. Edith Frank cau malalta i mor d'inanició el gener de 1945.
Auguste van Pels arriba a Bergen-Belsen en un altre transport de presoners al novembre de 1944. En aquest camp es retroba amb Ana i Margot. Roman poc temps allí i mor probablement durant un transport de presoners rumb a Theresienstadt.
Al març de 1945, Ana i Margot Frank moren de tifus, unes setmanes abans de l'alliberament del camp per l'exèrcit britànic.